• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Pordania żywienia medycznego i sportowego Agaty Szalewskiej

„Jesteś tym, co zjesz” – to hasło wiele mówi o wpływie naszej diety na stan zdrowia. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe połączone z brakiem ruchu, szybkim tempem życia, stresem i niejednokrotnie skłonnościami genetycznymi to powody wielu zaburzeń w naszym organizmie. Warto mieć tego świadomość i zawczasu wdrożyć zdrowy program żywieniowy, który ochroni przed zapadnięciem na przewlekłą chorobę obniżającą komfort życia. Właściwie dobrana dieta to jednak nie tylko profilaktyka – to także doskonałe narzędzie, które można wykorzystać w walce z chorobą.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

UMIERANIE NA OTYŁOŚĆ, CZYLI ZAWAŁ Z TŁUSZCZYKIEM...

Otyłość to groźna choroba cywilizacyjna, która można doprowadzić do śmierci.

Im szybciej podejmie się pierwsze kroki w walce z otyłością, tym są większe szanse na wyeliminowanie poważnych jej skutków, jak: cukrzyca czy choroba wieńcowa.

Zwiększone spożycie żywności wysokoenergetycznej, przetworzonej, zła dieta, brak ruchu, stres - to podstawowe przyczyny epidemii otyłości.  Chociaż wszyscy o tym wiemy, wciąż za mało robimy.

A statystyki są przerażające:

·         Na całym świecie częstość występowania otyłości w 2014 roku wzrosła ponad dwukrotnie w porównaniu z rokiem 1980.

·         W 2014 roku ponad 1,9 mld osób po 18 roku życia miało nadwagę, a 600 mln było otyłych.

·         Otyłość wpływa na rozwój wielu problemów zdrowotnych: chorób układu krążenia, cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu, astmy, bezdechu sennego czy chorób stawów.

·         W 2013 roku 42 mln dzieci poniżej 5 roku życia miało nadwagę lub było otyłych.

·         W 2014 roku 13 proc. światowej populacji dorosłych (11 proc. mężczyzn i 15 proc. kobiet) było otyłych.

·         W 2014 roku 39 proc. osób dorosłych (38 proc. mężczyzn i 40 proc. kobiet) miało nadwagę.

·         Nadwaga i otyłość są przyczyną większej liczby zgonówna całym świecie niż niedowaga.

·         Co najmniej 2,8 mln osób umiera co roku z powodu nadwagi lub otyłości.

·         Przewiduje się, że w 2025 roku 70 mln małych dzieci będzie miało nadwagę lub będzie cierpiało na otyłość.

·         Wraz ze wzrostem BMI zwiększa się ryzyko chorób układu krążenia, głównie chorób serca i udaru mózgu (były one główną przyczyną śmierci w 2016 roku), cukrzycy, zaburzeń układu mięśniowo – szkieletowego (szczególnie choroby zwyrodnieniowej stawów), niektórych nowotworów (nowotworu śluzówki macicy, sutka i okrężnicy). Przyczynia się również do zaburzenia erekcji  u mężczyzn.

Wiele chorób, które nas dotykają wynikają z złego żywienia:

·        Hipertriglicerydemia (podwyższone trójglicerydy), nadciśnienie,

·        Zaburzenia lipidowe (podwyższony cholesterol ogółem, cholesterol LDL)

·        Otyłość  oraz nadwaga

·        Cukrzyca i jej powikłania (m.in. amputacja stopy, utrata wzroku czy ch. Nerek)

·        Alergie pokarmowe

·        Osteoporoza

·        Niedobory pokarmowe (np. anemia, skurcze mięśni, uchyłkowość jelit)

·        Niewydolność nerek i wiele innych schorzeń

Możemy im zapobiegać zmieniając swoje ,,złe’’ nawyki żywieniowe na zdrowy i racjonalny sposób żywienia. Możemy cofnąć jej objawy lub spowolnić rozwój         i zapobiegać poważnym powikłaniom chorób. Dlatego wart korzystać z porad osobistego dietetyka, który udzieli fachowych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia i pomoże nam odzyskać zdrowe i dobre samopoczucie.

1.      Powiedz, na ile jesteś zadowolony ze swojego stanu zdrowia i samopoczucia ? A ile ze swojej sylwetki ?

2.      Jeśli będziesz prowadził obecny tryb życia, jak będzie stan Twojego zdrowia i jak będziesz się czuł za 5 lat ? A za 10 lat ?

 

Badania naukowców z Wydziału Epidemiologii i Zdrowia Publicznego University College London publikuje najnowszy "Journal of the American College of Cardiology". Zdaniem autorów artykułu posiadanie dodatkowych kilogramów zawsze musi się niekorzystnie odbić na zdrowiu. - Nie ma innej opcji. Wcześniej czy później, ale ten moment zawsze nadejdzie. Przerwij ten schemat i zadbaj o swoje zdrowie.

W ramach profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób sercowo-naczyniowych, zasadne jest zwiększenie nacisku na propagowanie zmian stylu życia, w tym zmianę nawyków żywieniowych. Jako czynniki ryzyka podlegające modyfikacji są one podstawą postępowania w leczeniu zaburzeń lipidowych, stanowią niezbędne uzupełnienie farmakoterapii zwiększające jej skuteczność, a w niektórych przypadkach pozwalają uniknąć konieczności jej wdrożenia. Odpowiednia zaplanowana dieta przez dietetyka klinicznego, pozwoli ci ciesz się zdrowiem przez długie lata ! Jako Dietetyk nauczę Cię jak szybko i smacznie komponować swoje posiłki. Dodatkowo, zyskasz więcej energii, poprawisz stan swojego zdrowia i przekonasz się do zdrowego odżywiania.                                               

JAK UMÓWIĆ SIĘ NA WIZYTĘ W GABINECIE? 
Proszę o rezerwację poprzez kontakt telefoniczny pod nr:

501 061 362 lub w rejestracji 602 760 317

Przyjmuje: 

1.     W przychodni lekarskiej Rawicz ul. Józefa Miedzińskiego 6D - w CZWARTKI od godz. 10.00 do 20.00  (602760317)

 

2.     Pozostałe dni: poniedziałki, wtorki, środy, piątki i soboty - w Słupia Kapitulna 4a (501061362)

 

27 lipca 2018   Dodaj komentarz
agata szalewska   nadwaga   cukrzyca   otyłość   leczenie otyłości   rawicz dietetyk   dobry dietetyk rawicz   rawicz   żywienie rawicz  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Agataszalewska-dietetyk | Blogi